Składniki:
·
Mąka 1kg
·
drożdże 100 g
·
jajko 1 szt.
·
żółtka 6-8szt
·
margaryna 100g
·
cukier 100g
·
mleko 500cm3
·
cukier waniliowy
·
spirytus 1 łyżka
·
marmolada do nadziewania
·
cukier puder do posypania
·
smalec do smażenia
Sposób
wykonania:
·
Przygotować rozczyn : Ogrzać mleko.
·
Do mleka kruszyć drożdże,dodać 20 g cukru oraz tyle maki aby powała
konsystencja. gęstej śmietany,odstawić do wyrośnięcia.
·
Mleko ogrzać.
·
Margarynę rozpuścić .
·
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .
·
z mąki,mleka,rozczynu drożdżowego,masy jajowo-cukrowej,jaja oraz
spirytusu. sporządzić ciasto.Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę.
·
Wyrobić ciasto.
·
Pozostawić do wyrośnięcia,przebijać ciasto.
·
Uformować pączki
·
Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu.
·
Przed wyjęciem sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą patyczka.
·
Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy.
·
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) Ile pączków już zjedliście ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz