Cukinia
faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł
na zdrowy obiad lub kolacje. Można podać ją z surówką
Składniki:
2 żółte cukinie
szklanka ryżu
500 g mięsa mielonego z królika
1 jajko
sól
pieprz
czosnek
na sos:
szklanka kurek
mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypiorek
2 żółte cukinie
szklanka ryżu
500 g mięsa mielonego z królika
1 jajko
sól
pieprz
czosnek
na sos:
szklanka kurek
mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypiorek
Sposób
przygotowania:
Ryż
ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty
czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć
gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i
zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i
posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz