·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
1 cebula
·
250 g makaronu spaghetti
·
sól,bazylia,tymianek(Świeże lub suszone)
·
250 g pieczarek
·
2 ząbki czosnku
·
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
·
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotować z dodatkiem łyżki
oliwy
cebule oraz czosnek posiekać w
drobną kostkę. Pozostałą oliwe wlać na patelnie i rozgrzać.Kiedy tłuszcz
będzie gorący dorzucić posiekaną cebulę oraz czosnek,wymieszać i
podsmażyć,dopóki cebula się nie zeszkli.
Pieczarki oczyścić pod bieżącą wodą lub
obrać,po czym pokroić w plasterki.Dorzucić do cebuli lekko oprószyć sola i
dusić na małym ogniu przez 5-6 min.
Do zawartości patelni dołożyć suszone
lub świeże zioła następnie składniki wymieszać ,doprowadzić do wrzenia i
połączyć z przecierem pomidorowym.Całość doprawić do smaku solą orz pieprzem
Odcedzony makaron wymieszać z
przyrządzonym sosem.Wierzch potrawy można posypać startym serem żółtym.Przed
podaniem makaron z serem ozdobić natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz