sobota, 7 stycznia 2017

Spaghetti

Składniki:
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         1 cebula
·         250 g makaronu spaghetti
·         sól,bazylia,tymianek(Świeże lub suszone)
·         250 g pieczarek
·         2 ząbki czosnku
·         2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
·         natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotować z dodatkiem łyżki oliwy 
cebule oraz  czosnek posiekać w drobną  kostkę. Pozostałą oliwe wlać na patelnie i rozgrzać.Kiedy tłuszcz będzie gorący dorzucić posiekaną cebulę oraz czosnek,wymieszać i podsmażyć,dopóki cebula się nie zeszkli.
Pieczarki oczyścić pod bieżącą wodą lub obrać,po czym pokroić w plasterki.Dorzucić do cebuli lekko oprószyć sola i dusić na małym ogniu przez 5-6 min.
Do zawartości patelni dołożyć suszone lub świeże zioła następnie składniki wymieszać ,doprowadzić do wrzenia i połączyć z przecierem pomidorowym.Całość doprawić do smaku solą orz pieprzem
Odcedzony makaron wymieszać z przyrządzonym sosem.Wierzch potrawy można posypać startym serem żółtym.Przed podaniem makaron z serem ozdobić natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kompot z truskawek

Składniki: 750 gram truskawek 1,5 szklanki cukru 2 litry wody Przygotowanie: Zagotuj wodę z cukrem.Truskawki obierz z szypułek a ...